festivali
PROGRAMI HAPU 2022

Programi

e enjte, 23/06e premte, 24/06e shtunë, 25/06
21:00
LAMENT OF THE EARTH (Vajtimi i Tokës) - Donika RudiËshtë cikël i veprave audio-vizuale nga kompozitorja Donika Rudi kushtuar efekteve të ndryshimeve klimatike në Tokë, është thirrje për ndërgjegjësim dhe kujdes ndaj planetit tonë. Fokusi thelbësor i këtij cikli është shtjellimi i temës së ndryshimeve klimatike dhe eksperiencës tingullore për komunitetin e shurdhët.Vendi: Parku i Qytetit

Donika Rudi

LAMENT OF THE EARTH (Vajtimi i Tokës)

Është cikël i veprave audio-vizuale nga kompozitorja Donika Rudi kushtuar efekteve të ndryshimeve klimatike në Tokë, është thirrje për ndërgjegjësim dhe kujdes ndaj planetit tonë. Fokusi thelbësor i këtij cikli është shtjellimi i temës së ndryshimeve klimatike dhe eksperiencës tingullore për komunitetin e shurdhët.

Vepra është ndërtuar duke u bazuar në grafikën e “warming stripes” apo shiritat e ngrohjes globale, të cilat vizuelisht portretizojnë ndryshimin afatgjatë të temperaturës në sipërfaqen e Tokës. Në pjesën e parë vepra përqendrohet në tinguj organikë, kryesisht në një qetësi dhe harmoni me tekst të autores Doruntina Basha, përderisa kulminacioni arrihet me tinguj të transformuar, të deformuar dhe vajtimin e tokës, thirrjes për veprim nga sopranoja Kaltrina Miftari. Gjuha e shenjave dhe vallëzimi është pjesë integrale e këtij cikli, ku përmes lojës së lëvizjeve, vallëzimit dhe “visual vernacular” do interpretohet dhe përjetohet emocioni i tingullit. Vepra adreson atë që të gjithë ndjejmë por nuk e flasim, vërejmë  por nuk e shohim, atë që na afekton por ne qëndrojmë indiferent.

Çdo qenie e gjallë është pjesë përbërëse e Tokës, si të tillë lindim prej saj dhe kthehemi tek ajo. Kjo vepër është medium në mes të dëgjuesit dhe gjenomit të tij të humbur prej kohësh, pasi përpiqet të eksplorojë ekzistencën e secilit prej nesh me një thirrje, një thirrje për të dëgjuar dhe vepruar, para se të jetë tepër vonë.

Ajo foli, a e dëgjuam?

Ajo pyeti, por a u përgjigjëm?

Ajo gulçoi, por a belbëzuam?

Jemi, derisa ajo të jetë!

------

Donika Rudi, kompozitore
Kaltrina Miftari, soprano
Agnes Nokshiqi, visual vernacular & vallëzim
Doruntina Basha, teksti
Hana Zeqa (Fight or Flight), kostumi / skenografia  
Samire Jupolli, konsulente për gjuhën e shenjave
Labinot Rudi, sound / zëri

http://donikarudi.com/


Donika Rudi është artiste e asocuar e IN SITU, Platformës evropiane për krijimtari artistike në hapësirë publike, në kuadër të projektit (UN)COMMON SPACES, të bashkëfinancuar nga Programi "Evropa kreative" i Bashkimit Evropian. Programi i Artistit të Asocuar përkrahet nga Artopolis Association (HU), Atelier 231 (FR), Čtyři Dny / Four Days (CZ), FiraTàrrega (ES), Flynn Center (USA), Freedom Festival (UK), La Strada (AT), Lieux publics (FR), Metropolis (DK), Norfolk & Norwich Festival (UK), Oerol Festival (NL), Østfold Internasjonale Teater (NO), Oda Teatri (XK), Provinciaal Domein Dommelhof (BE), Scène Nationale De L’Essonne (FR) dhe konsorciumi i 4 partnerëve italianë: Zona K, Indisciplinarte, Pergine Festival, Teatro Stabile Di Sardegna.
 

21:30
LAMENT OF THE EARTH (Vajtimi i Tokës) - Donika RudiËshtë cikël i veprave audio-vizuale nga kompozitorja Donika Rudi kushtuar efekteve të ndryshimeve klimatike në Tokë, është thirrje për ndërgjegjësim dhe kujdes ndaj planetit tonë. Fokusi thelbësor i këtij cikli është shtjellimi i temës së ndryshimeve klimatike dhe eksperiencës tingullore për komunitetin e shurdhët.Vendi: Parku i Qytetit

Donika Rudi

LAMENT OF THE EARTH (Vajtimi i Tokës)

Është cikël i veprave audio-vizuale nga kompozitorja Donika Rudi kushtuar efekteve të ndryshimeve klimatike në Tokë, është thirrje për ndërgjegjësim dhe kujdes ndaj planetit tonë. Fokusi thelbësor i këtij cikli është shtjellimi i temës së ndryshimeve klimatike dhe eksperiencës tingullore për komunitetin e shurdhët.

Vepra është ndërtuar duke u bazuar në grafikën e “warming stripes” apo shiritat e ngrohjes globale, të cilat vizuelisht portretizojnë ndryshimin afatgjatë të temperaturës në sipërfaqen e Tokës. Në pjesën e parë vepra përqendrohet në tinguj organikë, kryesisht në një qetësi dhe harmoni me tekst të autores Doruntina Basha, përderisa kulminacioni arrihet me tinguj të transformuar, të deformuar dhe vajtimin e tokës, thirrjes për veprim nga sopranoja Kaltrina Miftari. Gjuha e shenjave dhe vallëzimi është pjesë integrale e këtij cikli, ku përmes lojës së lëvizjeve, vallëzimit dhe “visual vernacular” do interpretohet dhe përjetohet emocioni i tingullit. Vepra adreson atë që të gjithë ndjejmë por nuk e flasim, vërejmë  por nuk e shohim, atë që na afekton por ne qëndrojmë indiferent.

Çdo qenie e gjallë është pjesë përbërëse e Tokës, si të tillë lindim prej saj dhe kthehemi tek ajo. Kjo vepër është medium në mes të dëgjuesit dhe gjenomit të tij të humbur prej kohësh, pasi përpiqet të eksplorojë ekzistencën e secilit prej nesh me një thirrje, një thirrje për të dëgjuar dhe vepruar, para se të jetë tepër vonë.

Ajo foli, a e dëgjuam?

Ajo pyeti, por a u përgjigjëm?

Ajo gulçoi, por a belbëzuam?

Jemi, derisa ajo të jetë!

------

Donika Rudi, kompozitore
Kaltrina Miftari, soprano
Agnes Nokshiqi, visual vernacular & vallëzim
Doruntina Basha, teksti
Hana Zeqa (Fight or Flight), kostumi / skenografia  
Samire Jupolli, konsulente për gjuhën e shenjave
Labinot Rudi, sound / zëri

http://donikarudi.com/


Donika Rudi është artiste e asocuar e IN SITU, Platformës evropiane për krijimtari artistike në hapësirë publike, në kuadër të projektit (UN)COMMON SPACES, të bashkëfinancuar nga Programi "Evropa kreative" i Bashkimit Evropian. Programi i Artistit të Asocuar përkrahet nga Artopolis Association (HU), Atelier 231 (FR), Čtyři Dny / Four Days (CZ), FiraTàrrega (ES), Flynn Center (USA), Freedom Festival (UK), La Strada (AT), Lieux publics (FR), Metropolis (DK), Norfolk & Norwich Festival (UK), Oerol Festival (NL), Østfold Internasjonale Teater (NO), Oda Teatri (XK), Provinciaal Domein Dommelhof (BE), Scène Nationale De L’Essonne (FR) dhe konsorciumi i 4 partnerëve italianë: Zona K, Indisciplinarte, Pergine Festival, Teatro Stabile Di Sardegna.
 

22:00
HAPJA E FESTIVALITNën tingujt e natyrës dhe duke qëndruar së bashku ngremë një dolli për hapjen me natyrën dhe me jo-njerëzorët tjerë me të cilët bashkëbanojmë në Tokë.Vendi: Parku i Qytetit

Nën tingujt e natyrës dhe duke qëndruar së bashku ngremë një dolli për hapjen me natyrën dhe me jo-njerëzorët tjerë me të cilët bashkëbanojmë në Tokë.

11:00
WEATHER FORECAST, 2022 (Parashikimi i Motit) - Driton Selmani Planeti Tokë është një lajm i vjetër. Është shtëpia që po e hedhim posht’. Ne definitivisht nuk e duam atë. Ne pothuajse besojmë se nuk kemi nevojë për të.Vendi: Parku i Taukbashçes

Planeti Tokë është një lajm i vjetër. Është shtëpia që po e hedhim posht’. Ne definitivisht nuk e duam atë. Ne pothuajse besojmë se nuk kemi nevojë për të. 1

Duket sikur pyjet dalin të jenë libra të fshehur, ku çdo pemë përbëhet nga një faqe e bardhë e pastër. Në pritje të një poeme tjetër që do të shkruhet në to si " dëshmi" dhe bazë për çdo rrëfim që i përket të së kaluarës. 2

Duke u futur në mes të marrëdhënies midis natyrës dhe njerëzve dhe duke përdorur pyllin e thellë si formë referimi për të rrëfyer dhe konstruktuar historinë e kohës sonë, projekti do të përpiqet të vërë në dyshim koston e asaj që ne nuk jemi të gatshëm të paguajmë.

Vendosja e një dërrasë të përdorur të shkollës, në thellësi të pyllit, ku regjistrimet e ngjarjeve historike apo edhe ato personale do të jenë një udhërrëfyes për të mbajtur gjallë kujtesën, për një brez kompleks, por gjithashtu edhe për t'i bërë të pashlyeshme shkrimet mbi to. Si dëshmi dhe mësime të nevojshme për të balancuar historinë e së ardhmes mes njeriut dhe vetë natyrës.

--------------------

1) 100 Notes – 100 Thoughts / Nº006: Etel Adnan, The Cost for Love We Are Not Willing to Pay, ( dOCUMENTA 13, 2011)
2) Paul Ricoeur, La Mémoire, l’Histoire, l’Oublie (París: Seuil, 2000).https://dritonselmani.com/
 

16:00
AROMA MAPPING - Eva Bubla (HUNGARI) Qyteti na shpaloset përmes shqisave. Ne mund të eksplorojmë mjedisin tonë, ritmin e tij, atmosferën, teksturën, si dhe gjendjen aktuale të tij përmes shikimit, zërit, prekjes, shijes dhe nuhatjes. Sidoqoftë, kohëve të fundit, shikimi është bërë mjeti mbizotërues për zbulim, duke mënjanuar mënyrat e tjera të eksplorimit dhe lidhjes shqisore. Po sikur të mbyllnim sytë dhe të ktheheshim tek ato shqisa?Vendi: Parku i Taukbashçes

Qyteti na shpaloset përmes shqisave. Ne mund të eksplorojmë mjedisin tonë, ritmin e tij, atmosferën, teksturën, si dhe gjendjen aktuale të tij përmes shikimit, zërit, prekjes, shijes dhe nuhatjes. Sidoqoftë, kohëve të fundit, shikimi është bërë mjeti mbizotërues për zbulim, duke mënjanuar mënyrat e tjera të eksplorimit dhe lidhjes shqisore. Po sikur të mbyllnim sytë dhe të ktheheshim tek ato shqisa?

Cilat lloje të aromave i japin formë Prishtinës? Çfarë lloj agjentësh njerëzorë dhe jo njerëzorë, faktorë mjedisorë apo socialë, cilat aktivitete e përcaktojnë atë? Çfarë rrëfimesh mund të na shpalosin erërat dhe aromat?

Gjatë punëtorisë ne eksplorojmë zonën përreth duke përdorur trupin dhe shqisat tona të nuhatjes, duke kërkuar profilin unik aromatik dhe fabulën e qytetit.

Kohëzgjatja e punëtorisë: 60-90 minuta

Numri i pjesëmarrësve i kufizuar për seancë.

Ju lutem rezervoni vendin tuaj duke na shkruar email në [email protected] me shënimin për ditën dhe kohën e punëtorisë që dëshironi të merrni pjesë.

Punëtoria mbahet në gjuhën angleze me përkthim në shqip.

Ju lutem vishni diçka të përshtatshme dhe të lehtë për të lëvizur .

http://evabubla.art/


Eva Bubla është artiste e asocuar e IN SITU, Platformës evropiane për krijimtari artistike në hapësirë publike, në kuadër të projektit (UN)COMMON SPACES, të bashkëfinancuar nga Programi "Evropa kreative" i Bashkimit Evropian. Programi i Artistit të Asocuar përkrahet nga Artopolis Association (HU), Atelier 231 (FR), Čtyři Dny / Four Days (CZ), FiraTàrrega (ES), Flynn Center (USA), Freedom Festival (UK), La Strada (AT), Lieux publics (FR), Metropolis (DK), Norfolk & Norwich Festival (UK), Oerol Festival (NL), Østfold Internasjonale Teater (NO), Oda Teatri (XK), Provinciaal Domein Dommelhof (BE), Scène Nationale De L’Essonne (FR) dhe konsorciumi i 4 partnerëve italianë: Zona K, Indisciplinarte, Pergine Festival, Teatro Stabile Di Sardegna.
 

18:00
AROMA MAPPING - Eva Bubla (HUNGARI) Qyteti na shpaloset përmes shqisave. Ne mund të eksplorojmë mjedisin tonë, ritmin e tij, atmosferën, teksturën, si dhe gjendjen aktuale të tij përmes shikimit, zërit, prekjes, shijes dhe nuhatjes. Sidoqoftë, kohëve të fundit, shikimi është bërë mjeti mbizotërues për zbulim, duke mënjanuar mënyrat e tjera të eksplorimit dhe lidhjes shqisore. Po sikur të mbyllnim sytë dhe të ktheheshim tek ato shqisa?Vendi: Parku i Taukbashçes

Qyteti na shpaloset përmes shqisave. Ne mund të eksplorojmë mjedisin tonë, ritmin e tij, atmosferën, teksturën, si dhe gjendjen aktuale të tij përmes shikimit, zërit, prekjes, shijes dhe nuhatjes. Sidoqoftë, kohëve të fundit, shikimi është bërë mjeti mbizotërues për zbulim, duke mënjanuar mënyrat e tjera të eksplorimit dhe lidhjes shqisore. Po sikur të mbyllnim sytë dhe të ktheheshim tek ato shqisa?

Cilat lloje të aromave i japin formë Prishtinës? Çfarë lloj agjentësh njerëzorë dhe jo njerëzorë, faktorë mjedisorë apo socialë, cilat aktivitete e përcaktojnë atë? Çfarë rrëfimesh mund të na shpalosin erërat dhe aromat?

Gjatë punëtorisë ne eksplorojmë zonën përreth duke përdorur trupin dhe shqisat tona të nuhatjes, duke kërkuar profilin unik aromatik dhe fabulën e qytetit.

Kohëzgjatja e punëtorisë: 60-90 minuta

Numri i pjesëmarrësve i kufizuar për seancë.

Ju lutem rezervoni vendin tuaj duke na shkruar email në [email protected] me shënimin për ditën dhe kohën e punëtorisë që dëshironi të merrni pjesë.

Punëtoria mbahet në gjuhën angleze me përkthim në shqip.

Ju lutem vishni diçka të përshtatshme dhe të lehtë për të lëvizur .

http://evabubla.art/


Eva Bubla është artiste e asocuar e IN SITU, Platformës evropiane për krijimtari artistike në hapësirë publike, në kuadër të projektit (UN)COMMON SPACES, të bashkëfinancuar nga Programi "Evropa kreative" i Bashkimit Evropian. Programi i Artistit të Asocuar përkrahet nga Artopolis Association (HU), Atelier 231 (FR), Čtyři Dny / Four Days (CZ), FiraTàrrega (ES), Flynn Center (USA), Freedom Festival (UK), La Strada (AT), Lieux publics (FR), Metropolis (DK), Norfolk & Norwich Festival (UK), Oerol Festival (NL), Østfold Internasjonale Teater (NO), Oda Teatri (XK), Provinciaal Domein Dommelhof (BE), Scène Nationale De L’Essonne (FR) dhe konsorciumi i 4 partnerëve italianë: Zona K, Indisciplinarte, Pergine Festival, Teatro Stabile Di Sardegna.
 

19:00
DASHURIA PËR … - Agnes Nokshiqi, Donikë Ahmeti & Don ShalaPerformancë artistike e 3 artistëve që shtjellon mënyrën tonë të trajtimit të Tokës, përditshmërinë tonë e sjelljet tona dukë vënë një pikëpyetje të madhe se për kë është dashuria? Çka bëjmë e çka themi kur flasim për Tokën, mjedisin, ajrin e ujin? Pikëpyetjet artistike të sjelles e dashurisë sonë gjejnë formën e gjuhës së trupit. Pikëpyetjet ngjallin raportin tonë me rekuizitat e përditshmërisë, me Tokën ku qëndrojmë, ushqehemi e jetojmë. Vendi: Parku i Qytetit

Performancë artistike e 3 artistëve që shtjellon mënyrën tonë të trajtimit të Tokës, përditshmërinë tonë e sjelljet tona dukë vënë një pikëpyetje të madhe se për kë është dashuria? Çka bëjmë e çka themi kur flasim për Tokën, mjedisin, ajrin e ujin? Pikëpyetjet artistike të sjelles e dashurisë sonë gjejnë formën e gjuhës së trupit. Pikëpyetjet ngjallin raportin tonë me rekuizitat e përditshmërisë, me Tokën ku qëndrojmë, ushqehemi e jetojmë.

Pikëpyetjet e transformimit të Planetit tonë duke iu falënderu \"dashurisë\" njerëzore ngërthehen në gjestet dhe lëvizjet e perfomuesve. Aty, mbi tokë, mbi Tokën që na mban të gjallë, mbi Tokën ku dashurojmë apo pretendojmë të dashurojmë .

https://www.instagram.com/agnesnokshiqi
 

21:00
LAMENT OF THE EARTH (Vajtimi i Tokës) - Donika RudiËshtë cikël i veprave audio-vizuale nga kompozitorja Donika Rudi kushtuar efekteve të ndryshimeve klimatike në Tokë, është thirrje për ndërgjegjësim dhe kujdes ndaj planetit tonë. Fokusi thelbësor i këtij cikli është shtjellimi i temës së ndryshimeve klimatike dhe eksperiencës tingullore për komunitetin e shurdhët.Vendi: Parku i Qytetit

Donika Rudi

LAMENT OF THE EARTH (Vajtimi i Tokës)

Është cikël i veprave audio-vizuale nga kompozitorja Donika Rudi kushtuar efekteve të ndryshimeve klimatike në Tokë, është thirrje për ndërgjegjësim dhe kujdes ndaj planetit tonë. Fokusi thelbësor i këtij cikli është shtjellimi i temës së ndryshimeve klimatike dhe eksperiencës tingullore për komunitetin e shurdhët.

Vepra është ndërtuar duke u bazuar në grafikën e “warming stripes” apo shiritat e ngrohjes globale, të cilat vizuelisht portretizojnë ndryshimin afatgjatë të temperaturës në sipërfaqen e Tokës. Në pjesën e parë vepra përqendrohet në tinguj organikë, kryesisht në një qetësi dhe harmoni me tekst të autores Doruntina Basha, përderisa kulminacioni arrihet me tinguj të transformuar, të deformuar dhe vajtimin e tokës, thirrjes për veprim nga sopranoja Kaltrina Miftari. Gjuha e shenjave dhe vallëzimi është pjesë integrale e këtij cikli, ku përmes lojës së lëvizjeve, vallëzimit dhe “visual vernacular” do interpretohet dhe përjetohet emocioni i tingullit. Vepra adreson atë që të gjithë ndjejmë por nuk e flasim, vërejmë  por nuk e shohim, atë që na afekton por ne qëndrojmë indiferent.

Çdo qenie e gjallë është pjesë përbërëse e Tokës, si të tillë lindim prej saj dhe kthehemi tek ajo. Kjo vepër është medium në mes të dëgjuesit dhe gjenomit të tij të humbur prej kohësh, pasi përpiqet të eksplorojë ekzistencën e secilit prej nesh me një thirrje, një thirrje për të dëgjuar dhe vepruar, para se të jetë tepër vonë.

Ajo foli, a e dëgjuam?

Ajo pyeti, por a u përgjigjëm?

Ajo gulçoi, por a belbëzuam?

Jemi, derisa ajo të jetë!

------

Donika Rudi, kompozitore
Kaltrina Miftari, soprano
Agnes Nokshiqi, visual vernacular & vallëzim
Doruntina Basha, teksti
Hana Zeqa (Fight or Flight), kostumi / skenografia  
Samire Jupolli, konsulente për gjuhën e shenjave
Labinot Rudi, sound / zëri

http://donikarudi.com/


Donika Rudi është artiste e asocuar e IN SITU, Platformës evropiane për krijimtari artistike në hapësirë publike, në kuadër të projektit (UN)COMMON SPACES, të bashkëfinancuar nga Programi "Evropa kreative" i Bashkimit Evropian. Programi i Artistit të Asocuar përkrahet nga Artopolis Association (HU), Atelier 231 (FR), Čtyři Dny / Four Days (CZ), FiraTàrrega (ES), Flynn Center (USA), Freedom Festival (UK), La Strada (AT), Lieux publics (FR), Metropolis (DK), Norfolk & Norwich Festival (UK), Oerol Festival (NL), Østfold Internasjonale Teater (NO), Oda Teatri (XK), Provinciaal Domein Dommelhof (BE), Scène Nationale De L’Essonne (FR) dhe konsorciumi i 4 partnerëve italianë: Zona K, Indisciplinarte, Pergine Festival, Teatro Stabile Di Sardegna.
 

21:30
LAMENT OF THE EARTH (Vajtimi i Tokës) - Donika RudiËshtë cikël i veprave audio-vizuale nga kompozitorja Donika Rudi kushtuar efekteve të ndryshimeve klimatike në Tokë, është thirrje për ndërgjegjësim dhe kujdes ndaj planetit tonë. Fokusi thelbësor i këtij cikli është shtjellimi i temës së ndryshimeve klimatike dhe eksperiencës tingullore për komunitetin e shurdhët.Vendi: Parku i Qytetit

Donika Rudi

LAMENT OF THE EARTH (Vajtimi i Tokës)

Është cikël i veprave audio-vizuale nga kompozitorja Donika Rudi kushtuar efekteve të ndryshimeve klimatike në Tokë, është thirrje për ndërgjegjësim dhe kujdes ndaj planetit tonë. Fokusi thelbësor i këtij cikli është shtjellimi i temës së ndryshimeve klimatike dhe eksperiencës tingullore për komunitetin e shurdhët.

Vepra është ndërtuar duke u bazuar në grafikën e “warming stripes” apo shiritat e ngrohjes globale, të cilat vizuelisht portretizojnë ndryshimin afatgjatë të temperaturës në sipërfaqen e Tokës. Në pjesën e parë vepra përqendrohet në tinguj organikë, kryesisht në një qetësi dhe harmoni me tekst të autores Doruntina Basha, përderisa kulminacioni arrihet me tinguj të transformuar, të deformuar dhe vajtimin e tokës, thirrjes për veprim nga sopranoja Kaltrina Miftari. Gjuha e shenjave dhe vallëzimi është pjesë integrale e këtij cikli, ku përmes lojës së lëvizjeve, vallëzimit dhe “visual vernacular” do interpretohet dhe përjetohet emocioni i tingullit. Vepra adreson atë që të gjithë ndjejmë por nuk e flasim, vërejmë  por nuk e shohim, atë që na afekton por ne qëndrojmë indiferent.

Çdo qenie e gjallë është pjesë përbërëse e Tokës, si të tillë lindim prej saj dhe kthehemi tek ajo. Kjo vepër është medium në mes të dëgjuesit dhe gjenomit të tij të humbur prej kohësh, pasi përpiqet të eksplorojë ekzistencën e secilit prej nesh me një thirrje, një thirrje për të dëgjuar dhe vepruar, para se të jetë tepër vonë.

Ajo foli, a e dëgjuam?

Ajo pyeti, por a u përgjigjëm?

Ajo gulçoi, por a belbëzuam?

Jemi, derisa ajo të jetë!

------

Donika Rudi, kompozitore
Kaltrina Miftari, soprano
Agnes Nokshiqi, visual vernacular & vallëzim
Doruntina Basha, teksti
Hana Zeqa (Fight or Flight), kostumi / skenografia  
Samire Jupolli, konsulente për gjuhën e shenjave
Labinot Rudi, sound / zëri

http://donikarudi.com/


Donika Rudi është artiste e asocuar e IN SITU, Platformës evropiane për krijimtari artistike në hapësirë publike, në kuadër të projektit (UN)COMMON SPACES, të bashkëfinancuar nga Programi "Evropa kreative" i Bashkimit Evropian. Programi i Artistit të Asocuar përkrahet nga Artopolis Association (HU), Atelier 231 (FR), Čtyři Dny / Four Days (CZ), FiraTàrrega (ES), Flynn Center (USA), Freedom Festival (UK), La Strada (AT), Lieux publics (FR), Metropolis (DK), Norfolk & Norwich Festival (UK), Oerol Festival (NL), Østfold Internasjonale Teater (NO), Oda Teatri (XK), Provinciaal Domein Dommelhof (BE), Scène Nationale De L’Essonne (FR) dhe konsorciumi i 4 partnerëve italianë: Zona K, Indisciplinarte, Pergine Festival, Teatro Stabile Di Sardegna.
 

vazhdon të qëndrojë instalacioni
WEATHER FORECAST, 2022 (Parashikimi i Motit) - Driton Selmani Planeti Tokë është një lajm i vjetër. Është shtëpia që po e hedhim posht’. Ne definitivisht nuk e duam atë. Ne pothuajse besojmë se nuk kemi nevojë për të.Vendi: Parku i Taukbashçes

Planeti Tokë është një lajm i vjetër. Është shtëpia që po e hedhim posht’. Ne definitivisht nuk e duam atë. Ne pothuajse besojmë se nuk kemi nevojë për të.1

Duket sikur pyjet dalin të jenë libra të fshehur, ku çdo pemë përbëhet nga një faqe e bardhë e pastër. Në pritje të një poeme tjetër që do të shkruhet në to si " dëshmi" dhe bazë për çdo rrëfim që i përket të së kaluarës. 2

Duke u futur në mes të marrëdhënies midis natyrës dhe njerëzve dhe duke përdorur pyllin e thellë si formë referimi për të rrëfyer dhe konstruktuar historinë e kohës sonë, projekti do të përpiqet të vërë në dyshim koston e asaj që ne nuk jemi të gatshëm të paguajmë.

Vendosja e një dërrasë të përdorur të shkollës, në thellësi të pyllit, ku regjistrimet e ngjarjeve historike apo edhe ato personale do të jenë një udhërrëfyes për të mbajtur gjallë kujtesën, për një brez kompleks, por gjithashtu edhe për t'i bërë të pashlyeshme shkrimet mbi to. Si dëshmi dhe mësime të nevojshme për të balancuar historinë e së ardhmes mes njeriut dhe vetë natyrës.

--------------------

1) 100 Notes – 100 Thoughts / Nº006: Etel Adnan, The Cost for Love We Are Not Willing to Pay, ( dOCUMENTA 13, 2011)
2) Paul Ricoeur, La Mémoire, l’Histoire, l’Oublie (París: Seuil, 2000).https://dritonselmani.com/
 

16:00
AROMA MAPPING - Eva Bubla (HUNGARI) Qyteti na shpaloset përmes shqisave. Ne mund të eksplorojmë mjedisin tonë, ritmin e tij, atmosferën, teksturën, si dhe gjendjen aktuale të tij përmes shikimit, zërit, prekjes, shijes dhe nuhatjes. Sidoqoftë, kohëve të fundit, shikimi është bërë mjeti mbizotërues për zbulim, duke mënjanuar mënyrat e tjera të eksplorimit dhe lidhjes shqisore. Po sikur të mbyllnim sytë dhe të ktheheshim tek ato shqisa?Vendi: Parku i Taukbashçes

Qyteti na shpaloset përmes shqisave. Ne mund të eksplorojmë mjedisin tonë, ritmin e tij, atmosferën, teksturën, si dhe gjendjen aktuale të tij përmes shikimit, zërit, prekjes, shijes dhe nuhatjes. Sidoqoftë, kohëve të fundit, shikimi është bërë mjeti mbizotërues për zbulim, duke mënjanuar mënyrat e tjera të eksplorimit dhe lidhjes shqisore. Po sikur të mbyllnim sytë dhe të ktheheshim tek ato shqisa?

Cilat lloje të aromave i japin formë Prishtinës? Çfarë lloj agjentësh njerëzorë dhe jo njerëzorë, faktorë mjedisorë apo socialë, cilat aktivitete e përcaktojnë atë? Çfarë rrëfimesh mund të na shpalosin erërat dhe aromat?

Gjatë punëtorisë ne eksplorojmë zonën përreth duke përdorur trupin dhe shqisat tona të nuhatjes, duke kërkuar profilin unik aromatik dhe fabulën e qytetit.

Kohëzgjatja e punëtorisë: 60-90 minuta

Numri i pjesëmarrësve i kufizuar për seancë.

Ju lutem rezervoni vendin tuaj duke na shkruar email në [email protected] me shënimin për ditën dhe kohën e punëtorisë që dëshironi të merrni pjesë.

Punëtoria mbahet në gjuhën angleze me përkthim në shqip.

Ju lutem vishni diçka të përshtatshme dhe të lehtë për të lëvizur .

http://evabubla.art/


Eva Bubla është artiste e asocuar e IN SITU, Platformës evropiane për krijimtari artistike në hapësirë publike, në kuadër të projektit (UN)COMMON SPACES, të bashkëfinancuar nga Programi "Evropa kreative" i Bashkimit Evropian. Programi i Artistit të Asocuar përkrahet nga Artopolis Association (HU), Atelier 231 (FR), Čtyři Dny / Four Days (CZ), FiraTàrrega (ES), Flynn Center (USA), Freedom Festival (UK), La Strada (AT), Lieux publics (FR), Metropolis (DK), Norfolk & Norwich Festival (UK), Oerol Festival (NL), Østfold Internasjonale Teater (NO), Oda Teatri (XK), Provinciaal Domein Dommelhof (BE), Scène Nationale De L’Essonne (FR) dhe konsorciumi i 4 partnerëve italianë: Zona K, Indisciplinarte, Pergine Festival, Teatro Stabile Di Sardegna.
 

18:00
AROMA MAPPING - Eva Bubla (HUNGARI) Qyteti na shpaloset përmes shqisave. Ne mund të eksplorojmë mjedisin tonë, ritmin e tij, atmosferën, teksturën, si dhe gjendjen aktuale të tij përmes shikimit, zërit, prekjes, shijes dhe nuhatjes. Sidoqoftë, kohëve të fundit, shikimi është bërë mjeti mbizotërues për zbulim, duke mënjanuar mënyrat e tjera të eksplorimit dhe lidhjes shqisore. Po sikur të mbyllnim sytë dhe të ktheheshim tek ato shqisa?Vendi: Parku i Taukbashçes

Qyteti na shpaloset përmes shqisave. Ne mund të eksplorojmë mjedisin tonë, ritmin e tij, atmosferën, teksturën, si dhe gjendjen aktuale të tij përmes shikimit, zërit, prekjes, shijes dhe nuhatjes. Sidoqoftë, kohëve të fundit, shikimi është bërë mjeti mbizotërues për zbulim, duke mënjanuar mënyrat e tjera të eksplorimit dhe lidhjes shqisore. Po sikur të mbyllnim sytë dhe të ktheheshim tek ato shqisa?

Cilat lloje të aromave i japin formë Prishtinës? Çfarë lloj agjentësh njerëzorë dhe jo njerëzorë, faktorë mjedisorë apo socialë, cilat aktivitete e përcaktojnë atë? Çfarë rrëfimesh mund të na shpalosin erërat dhe aromat?

Gjatë punëtorisë ne eksplorojmë zonën përreth duke përdorur trupin dhe shqisat tona të nuhatjes, duke kërkuar profilin unik aromatik dhe fabulën e qytetit.

Kohëzgjatja e punëtorisë: 60-90 minuta

Numri i pjesëmarrësve i kufizuar për seancë.

Ju lutem rezervoni vendin tuaj duke na shkruar email në [email protected] me shënimin për ditën dhe kohën e punëtorisë që dëshironi të merrni pjesë.

Punëtoria mbahet në gjuhën angleze me përkthim në shqip.

Ju lutem vishni diçka të përshtatshme dhe të lehtë për të lëvizur .

http://evabubla.art/Eva Bubla është artiste e asocuar e IN SITU, Platformës evropiane për krijimtari artistike në hapësirë publike, në kuadër të projektit (UN)COMMON SPACES, të bashkëfinancuar nga Programi "Evropa kreative" i Bashkimit Evropian. Programi i Artistit të Asocuar përkrahet nga Artopolis Association (HU), Atelier 231 (FR), Čtyři Dny / Four Days (CZ), FiraTàrrega (ES), Flynn Center (USA), Freedom Festival (UK), La Strada (AT), Lieux publics (FR), Metropolis (DK), Norfolk & Norwich Festival (UK), Oerol Festival (NL), Østfold Internasjonale Teater (NO), Oda Teatri (XK), Provinciaal Domein Dommelhof (BE), Scène Nationale De L’Essonne (FR) dhe konsorciumi i 4 partnerëve italianë: Zona K, Indisciplinarte, Pergine Festival, Teatro Stabile Di Sardegna.
 

19:00
JEPI ME GOJË - Haveit“Jepi me gojë” ndodh në parkun e Taukbashçes, ku Haveit konstruktojnë një mjedis të ftohtë, monoton, megjithatë një mjedis i njohur ky, ku ushqimi, familja dhe dashuria tentojnë t'i japin skllavërisë një kuptim të ri, tash dhe përgjithmonë. Vendi: Parku i Taukbashçes

“Jepi me gojë”ndodh në parkun e Taukbashçes, ku Haveit konstruktojnë një mjedis të ftohtë,monoton, megjithatë një mjedis i njohur ky, ku ushqimi, familja dhe dashuriatentojnë t'i japin skllavërisë një kuptim të ri, tash dhe përgjithmonë.

 

 

https://www.facebook.com/haveit/

https://www.instagram.com/haveeit

 

20:00
Koncert i mbylljes së HAPU për këtë vit.
"KREJT SUPER" - SYTE, La Fazani, Zwada Sahati, dhe Oda Haliti
Performorojnë SYTË, La Fazani, Zwada Sahati dhe Oda HalitiJo bash rock, as pop, as elektronikë apo hip-hop, por krejt ka pak dhe KREJT SUPER!Vendi: Teatri ODA - Pallati i Rinisë, nr. 111 (rr. Rinia, 7)

Performorojnë SYTË, La Fazani, Zwada Sahati dhe Oda Haliti

Jo bash rock, as pop, as elektronikë apo hip-hop, por krejt ka pak dhe KREJT SUPER!

00:00
Shtigjet e jetës kulturore paralele të '90-ave'Ky rrugëtim auditiv është krijuar nga memoaret nga jeta reale e artistit, Florent Mehmeti, gjatë viteve të nëntëdhjeta të shekullit te kaluar duke thurur kështu një eksperiencë artistike që përshkon jetën e të rinjve të Prishtinës në atë kohë, veçanërisht artistëve të rinj.

Një rrugëtim rrëfimor nga jeta kulturore paralele e '90-ave' në Prishtinë  
nga Florent Mehmeti

Pikënisja: Shtatorja Bill Klinton, lagjja Dardania, Prishtinë

Ky rrugëtim auditiv është krijuar nga memoaret nga jeta reale e artistit, Florent Mehmeti, gjatë viteve të nëntëdhjeta të shekullit te kaluar duke thurur kështu një eksperiencë artistike që përshkon jetën e të rinjve të Prishtinës në atë kohë, veçanërisht artistëve të rinj. Është e bazuar në ngjarjet reale, por e fuqizuar me mjete artistike nga vetë artisti. Rrugëtimi që fillon nga shtatorja Bill Klinton dhe përfundon te teatri Dodona, foleja e rezistencës kulturore të asaj kohë, kalon nëpër rrugë e rrugica që shpërfaqin momente e situata që rrallë herë përsëriten në histori.

Ky rrugëtim mund të bëhet në çdo kohë nga të interesuarit me telefonin e tyre 'të mençur' dhe kufjet duke shkarkuar audio 'ecjen' në aplikacion (ekzistojnë dy versionet: shqip dhe anglisht) dhe duke përcjellë detajet teknike në www.hapu.me/90tat

Me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit - Departamentit të trashëgimisë kulturore

Festivali i Artit në Hapësirë Publike HAPU, një festival që organizohet nga Teatri ODA, është konceptuar këtë vit si një HAPUDEMI e cila do të zhvillohet në pjesën e mbetur të vitit 2020 përmes intervenimeve të shumëta artistike, e të cilat ftojnë publikun dhe artistët në një proces të hapjes të takohen në mënyrat e mundshme që lejojnë rrethanat në hapësirën publike dhe në hapësirën publike digjitale, përkatësisht internetin dhe mjetet e teknologjisë informative.

Ju ftojmë të na përcjellni në webfaqen tonë dhe rrjetet tona sociale për të kuptuar më shumë për hapjet që do të ndodhin një pas një, të shtrira në kohë e hapësira të ndryshme, fizike e digjitale.

 

A je në tokë të bukës?!

Të dashur miq e dashamirë të Tokës, ujit e ajrit,


Pas një periudhe tejet të vështirë këtë vit po qesim hapat e ngadaltë duke u munduar të kthehemi e të vazhdojmë aty ku e lamë para Pandemisë botërore të vitit 2020 e 2021. Por siç duket kjo shkundje na ka shkundur edhe vetëdijen tonë mbi atë se ku po jetojmë e si po jetojmë, si po e trajtojmë planetin tonë e si po e trajtojmë edhe vetveten e njëri tjetrin. Detyrimisht po fokusohemi te qenësorja, te ajo që është bërthama e të qenurit tonë, neve, banorëve të Tokës e pjesëtarëve të njerëzimit.

Por, a jemi vonë? A jemi në tokë të bukës?

Këto dhe pyetje tjera po përpiqen të gjejnë përgjigje apo të shtojnë edhe më shumë pyetje përmes programit të këtij edicioni të tetë të Festivalit HAPU. Artisët pjesëmarrës po vendosin pika neurologjike në dy parqet e Prishtinës, Pakun e Qytetit dhe Taukbashçe për të dialoguar me Tokën e me banorët e saj. Për të ngritur këto çështje e ato që ndërlidhen po përdoret: gjuha e muzikës e tingullit, gjuha e shenjave e gjuha trupore, dërrasa e zezë, gjesti, rekuizita e pothuajse gjithçka që na rrethon e që peshon mbi Tokë.

Ju ftojmë të na bashkangjiteni në këtë eksplorim përmes artistëve, pjesë e punës tonë të përbashkët dhe bashkëpunimit në nivelin evropian me partnerët tanë në kuadër të IN SITU. Ju ftojmë të hapeni me Tokën, ujin e ajrin dhe me gjithça tjetër jo-njerëzore që bashkë-ekziston me ne. Ju ftojmë ta ri-mendojmë rolin e sjelljen tonë si bashkë-banorë të kësaj Toke.  


Florent Mehmeti, Drejtor Artistik, HAPU – Festivali i Artit në Hapësirë Publike
 

IN SITU është Platforma evropiane për krijimtari artistike në hapësirë pubilke. Që nga viti 2003, kjo platformë ka mbështetur më se 200 artistë që veprojnë përtej lokacioneve konvencionale dhe që i japin kontribut transforimit të territoreve tona. IN SITU është ekosistem që lidh një brez të ri artistësh me publikun, me programues e me lojtarë kyçë të përfshirë në realitetet ekonomike, politike dhe sociale anembanë Evropës. IN SITU zhvillon një ekologji të krijimtarisë, të bazuar në punëtori e laboratore artistike trans-nacionale, rezidenca evropiane e ndërkombëtare dhe mentorim kolektiv të pilot-projekteve artistike. IN SITU gjithashtu zhvillon konsulenca specifike dhe ekspertizë për qytete evropiane, module trajnimi online (MOOC) dhe një 'Think Tank' që i kushtohet krijimtarisë artistike në hapësira publike.

IN SITU udhëhiqet nga Lieux publics – qendër nacionale dhe evropiane për krijimtari artistike në hapësira publike (Francë), dhe bashkon 20 partnerë nga 12 shtete: Artopolis Association / PLACCC Festival (Hungari), Atelier 231 / Festival Viva Cité (Francë), CIFAS (Belgjikë), Čtyři dny / 4+4 Days in Motion (Çeki), FAI-AR (Francë), Freedom Festival (Mbretëri e Bashkuar), Kimmel Center (Shtetet e Bashkuara), Metropolis (Danimarkë), La Paperie (Francë), La Strada Graz (Austri), Les Tombées de la Nuit (France), Lieux publics (Francë), Norfolk & Norwich Festival (Mbretëri e Bashkuar), Teatri ODA (Kosovë), Theater op de Markt (Belgjikë), On the Move (Belgjikë), Østfold kulturutvikling (Norvegji), Oerol Festival (Holandë), Terni Festival (Itali), UZ Arts (Mbretëri e Bashkuar).

Që nga viti 2018, IN SITU Cloud mbledh anëtarë të ri të asociuar në IN SITU.

IN SITU ACT 2016 - 2020 bashkëfinancohet nga Programi 'Creative Europe' i Bashkimit Evropian.


www.in-situ.info
 Mbështetur nga

Partner Medial